ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΥΒΟΛΙΘΩΝ

Αφοι Κρητικάκη - Εργοστάσιο πλακοποιίας

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΥΒΟΛΙΘΩΝ

Η τοποθέτηση των κυβόλιθων είναι εύκολη, γρήγορη και πάνω απ’ όλα, οικονομική. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στους κυβόλιθους είναι ότι, σε περίπτωση που στο μέλλον θελήσουμε να εκτελέσουμε τυχόν εργασίες στο υπέδαφος π.χ. πέρασμα καλωδίων, σωλήνων κλπ. , σηκώνουμε τους κυβόλιθους και όταν τελειώσουν οι εργασίες τους επανατοποθετούμε, με αποτέλεσμα οικονομία, ταχύτητα, λιγότερο άγχος, και χωρίς να φαίνονται μπαλώματα.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι πολλές φορές δυσκολευόμαστε να φανταστούμε πως θα είναι η τελική όψη του έργου μας, με αποτέλεσμα να έχουμε άγχος π.χ. αν ο χώρος μας θα είναι λειτουργικός, αν έχουμε κάνει κάποιο τεχνικό λάθος π.χ. σωστές κλίσεις για την απορροή των υδάτων, αν ο διάδρομος που θέλουμε να φτιάξουμε είναι πολύ στενός ή πολύ φαρδύς, αν το σχέδιο που θα ακολουθήσουμε θα είναι ωραίο κλπ.

Με τους κυβόλιθους δεν χρειάζεται να έχουμε τόσο άγχος επειδή μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κυβόλιθους πάρα πολύ εύκολα προσαρμόζοντας έτσι το έργο μας ακριβώς στις ανάγκες και στις απαιτήσεις μας, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς να φαίνονται μπαλώματα.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για την επιλογή και την τοποθέτηση των κυβόλιθων είναι η εξής:

1. Σχεδιασμός
Ο καλός σχεδιασμός είναι απαραίτητος για να έχετε ένα επιτυχημένο έργο. Πρέπει να κάνετε τον σχεδιασμό α) για το εμφανισιακό κομμάτι δηλαδή για λόγους αισθητικής αλλά και β) για το τεχνικό κομμάτι δηλαδή για λόγους ασφαλείας αλλά και σωστής λειτουργίας.
Α) Σκεφτείτε πως περίπου θα θέλατε να είναι το μονοπάτι, ο δρόμος ή η αυλή σας και σχεδιάστε το ή σε ένα χαρτί ή σημαδεύοντας στο έδαφος με κάποιον τρόπο το κομμάτι που θέλετε να στρώσετε.
Β) Το έργο σας θα πρέπει να είναι λειτουργικό και να έχει επαρκή αποστράγγιση. Η επιφάνεια με τους κυβόλιθους σας να είναι ελαφρώς πάνω από την επιφάνεια του περιβάλλοντος εδάφους σε όλα τα σημεία αν θέλετε να είναι ασφαλές και να αποφευχθεί η συγκέντρωση του νερού (λίμνασμα).

2. Επιλογή και παραγγελία των κυβόλιθων
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από μεγέθη, σχήματα και χρώματα. Βρείτε ένα στυλ που είναι της αρεσκείας σας, που συνδυάζεται αρμονικά με τον υπόλοιπο χώρο του έργου σας, αλλά και να καλύπτει τον προϋπολογισμό σας.
Όταν κάνετε την παραγγελία θα πρέπει να υπολογίζετε κάποια επιπλέον ποσότητα επειδή θα χρειαστεί να γίνουν κοψίματα των κυβόλιθων για να ταιριάξουν σωστά στις άκρες. Ανάλογα με το σχήμα της επιφάνειας που θα καλύψουμε δηλαδή αν είναι ίσιο, ή αν έχει πολλές γωνίες παραγγείλετε 5-10% επιπλέον ποσότητα.

Επίσης σημαντικό είναι η επιλογή της εταιρίας που θα επιλέξετε για την αγορά. Η εταιρία μας φημίζεται για τα υψηλής ποιότητας προ’ι’όντα μας, για την άρτια εξυπηρέτηση την συνέπεια και τις ανταγωνιστικές τιμές.

3. Κατασκευή υποστρώματος
Για να τοποθετήσετε τους κυβόλιθους απαιτείται σκληρή και επίπεδη επιφάνεια. Σε περίπτωση που το έδαφος δεν είναι βραχώδες και δεν είναι σταθερό πρέπει να ρίξετε σκυρόδεμα (μπετόν) τουλάχιστον 7 cm (ανάλογα με την εφαρμογή μας) για υπόστρωμα, αλλιώς αν το έδαφος είναι σταθερό τοποθετείστε 3Α (αμμοχάλικο) σαν υλικό βάσης στην επιφάνεια που πρόκειται να στρωθεί πάχους αναλόγως της χρήσης, π.χ. αν χρησιμοποιείται για κυκλοφορία ανθρώπων γενικά χρειάζονται 10-15 cm ενώ για δρόμους ή έργα με υγρό χώμα πρέπει να συμβουλευθείτε κάποιον μηχανικό. Τοποθετήστε κάθε φορά υλικό βάσης 5-6 cm και στην συνέχεια βρέξτε και συμπιέστε το υπόστρωμα με δονητική πλάκα ή με κύλινδρο μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό ύψος. Φροντίστε να δώσετε τις κατάλληλες κλίσεις για την απορροή των όμβριων υδάτων. Αν χρειαστεί σκάψιμο για να επιτύχουμε το τελικό ύψος πρέπει να υπολογίσετε το πάχος του υλικού βάσης μπετόν, ή 3A (αμμοχάλικο), το πάχος του στρώματος άμμου κάτω από τον κυβόλιθου ( περίπου 3cm) και το ύψος του κυβόλιθου που έχετε επιλέξει.

4. Εγκιβωτισμός
Συνήθως ο εγκιβωτισμός γίνεται με τη τοποθέτηση κρασπέδων τσιμέντου περιμετρικά της επιφάνειας που θα κατασκευάσουμε. Ο εγκιβωτισμός είναι απαραίτητος σε όλα τα έργα με κυβόλιθους γιατί μας εξασφαλίζει την συγκράτηση των κυβόλιθων και τη διατήρηση του σχήματος του έργου μας με την πάροδο των χρόνων .

5. Διάστρωση άμμου
Πριν την τοποθέτηση των κυβόλιθων τοποθετήστε άμμο (λατομείου) ομοιόμορφα με πάχος περίπου 3cm . Ισιώστε την άμμο με πήχεις, με κλίσεις κατάλληλες προς την διεύθυνση απορροής των όμβριων.

6. Δόνηση

Μετά τη διάστρωση με άμμο καταβρέξτε με νερό την άμμο και μετά χρησιμοποιήστε ένα δονητή πλάκας για να συμπιεστεί και να πατήθεί καλά. Στη συνέχεια απλώστε λίγη άμμο ακόμη για να καλυπτούν οι ατέλειες της άμμου.

7. Τοποθέτηση κυβόλιθων
Ξεκινήστε την τοποθέτηση των κυβόλιθων κατά μήκος της μεγαλύτερης ευθείας πλευράς. Ξεκινήστε την τοποθέτηση σε μια γωνία 90 μοιρών, κατά προτίμηση μια που εφάπτεται με το σπίτι ή άλλη δομή, και συνεχίστε την επέκταση των κυβόλιθων κατά μήκος της μεγαλύτερης ευθείας πλευράς. Ξεκινήστε από εκεί, κρατώντας τους κυβόλιθους σας σε ευθεία γραμμή. Τοποθετήστε τους κατευθείαν κάτω στην άμμο χωρίς να τους γλιστράτε στο έδαφος και να διαταράσσουν την άμμο. Περιοδικά ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι οι κυβόλιθοι είναι επίπεδοι, χρησιμοποιώντας μια πήχη. Μην πατάτε επάνω στην άμμο σας. Σταθείτε στους κυβόλιθους που έχετε ήδη εγκαταστήσει και χρησιμοποιήστε τους σαν δρόμο για να συνεχίζετε. Μην πατάτε πάρα πολύ κοντά στην άκρη των κυβόλιθων που έχετε εγκαταστήσει, γιατί μπορεί να διαταράξει την άμμο μπροστά τους.

8.Κοπή κυβόλιθων

Τοποθετήστε πρώτα όσους κυβόλιθους μπορείτε και στην συνέχεια επιστρέψτε για κόψετε στα σωστά μεγέθη ώστε να ταιριάζουν στις άκρες. Μετρήστε και χαράξτε κάθε κυβόλιθο που επιθυμείτε να κόψετε. Η κοπή μπορεί να γίνει με κόφτη νερού, τροχό κοπής πέτρας (σβουράκι) ή ειδικό κόφτη κυβόλιθων. Τοποθετήστε σφηνώνοντας τους κομμένους κυβόλιθους στα εναπομείναντα κενά στις άκριες.

9. Αδιαβροχοποίηση κυβόλιθων
Προαιρετικά για επιπλέον αντοχή, προστασία από λεκέδες και μικρότερη συντήρηση, αδιαβροχοποιήστε τους κυβόλιθους. Κάνετε πολύ καλό καθαρισμό από πιθανούς λεκέδες ή σκόνες διότι διαφορετικά η αδιαβροχοποίηση θα παγιδεύσει οτιδήποτε υπάρχει πάνω στους κυβόλιθους με αποτέλεσμα ο μετέπειτα καθαρισμός να γίνει αρκετά δύσκολος, στη συνέχεια επιλέξτε ένα κατάλληλο προϊόν αδιαβροχοποίησης του εμπορίου και εφαρμόστε το ακλουθώντας τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή του.

10. Γέμιση με άμμο
Απλώστε πάνω στους τοποθετημένους κυβόλιθους, στέγνη άμμο θαλάσσης. Η άμμο σταθεροποιεί τους κυβόλιθους στη θέση τους. Σκουπίστε με μια σκούπα ώστε η άμμος να εισχωρήσει στους αρμούς. Το δάπεδο σας είναι έτοιμο.

Για υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα και ποιότητα κατασκευής είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο.

Η εταιρία μας μπορεί να σας προτείνει κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο τοποθέτησης με μεγάλη εμπειρία, συνέπεια και άρτιο εξοπλισμό.